top of page

İnşaat Ustalığı Belgesi Nasıl Alınır? Neler Gereklidir?

2015 Ocak tarihi itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından, inşaatlarda çalışan ustalara yönelik sertifika alma zorunluluğu başlamıştı. Bu tarihten itibaren müteahhitler, şantiyelerinde belgesiz inşaat ustası çalıştıramamışlardı. İnşaat ustalık belgesi ise eğitim kurumlarından alınabiliyor.



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 3194 sayılı İmar Kanunu çerçevesinde, inşaatlarda çalışacak olan ustaların yetki belgesinin olması gerekiyor. Ayrıca İmar kanununda, yetki belgesi olmayanların da takip edilmesi öngörülüyor. Bu kapsamda; 81 ilin valiliklerine, çevre ve şehircilik il müdürlüklerine ve belediyelere genelge gönderilmişti. Yani denetlemeyi bu kuruluşlar gerçekleştiriyor.

3194 sayılı yasanın 28 ve 42 maddeleri gereğince, inşaatlarda yetki belgesi olmadan çalışan ustalara çeşitli cezalar veriliyor. Ayrıca inşaat ustalarının belge almaya teşvik edilmesi sağlanmaktadır.



İnşaat Ustalık Belgesi Nasıl Alınacak?


Müteahhitler hizmet içi eğitim kapsamında, eğitim kurumlarına inşaat ustalarının kaydını yaptırarak, belge almasını sağlayabiliyor. Bireysel olarak da inşaat ustaları, belirtilen eğitim kurumlardan belgelerini kendi imkanlarıyla da alabiliyor.

Belgesi olmayan inşaat ustaları ise müteahhitten alacakları yazı ile “Geçici Ustalık Yetki Belgesi” başvurularını Çevre ve Şehircilik il müdürlüklerine yapabiliyorlar.


Daha sonra eğitim kurumları tarafından yapılan belgelendirme programlarına katılım sağlanıyor. Buradan alınan belgeler, çalışan firmaya veriliyor.



İnşaat Ustası Mesleki Yeterlilik Belgesi

Yetki sertifikası sahibi olan inşaat ustaları ayrıca, inşaat ustası mesleki yeterlilik belgesi almalılar.

Mesleki yeterlilik belgesi alabilmek için ise MYK tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunabilirsiniz. Online ya da bizzat başvuru yapılabilmektedir. Başvurularınızda gerekli olan belgeleri tamamladıktan sonra, SC Belgelendirme uzmanları tarafından, sınav tarihi ve yeri hakkında bilgilendirirsiniz.

Daha sonrasında, sınav soruları ile ilgili gerekli bilgilendirme yapılmaktadır. İnşaat ustası mesleki yeterlilik belgesi sınavlarında en başta, iş sağlığı ve güvenliği konularından sorular sorulmaktadır. Daha sonra genel inşaat bilgisine yönelik olarak teorik ve uygulama sınavları yapılır. Uygulama sınavlarında adayların, genel inşaat bilgileri ölçülür. Mesela inşaat ustalarına yönelik olarak gerçekleştirilen uygulama sınavlarında, kalıp ve demir işlerinin yapılması söylenir. Bu konulardaki mesleki bilgileri ölçülür.



153 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page
google.com, pub-9215710497548762, DIRECT, f08c47fec0942fa0